Ugrás a fő tartalomra

Helena S. Paige: Egy lány belép a bárba

Hogy akadtam rá: Keresgéltem a friss megjelenések között.

Sorozat: Egy lány belép... 1. része. (Megjegyzés: ez inkább csak tematikus sorozat.)

Úgy általában az egészről: Otthon állsz a fehérneműs fiókod előtt és azon gondolkozol, milyen bugyit vegyél fel, ugyanis a legjobb barátnőddel ma pasizni indultok. Bármi mellett is döntesz, Melissa egyedül hagy téged és kénytelen vagy egymagadban neki vágni az éjszakai életnek és összeszedni egy egyéjszakás kalandot.

Néha vannak olyan napjaim, amikor nem tudok semmit olvasni, ami megerőltető agymunkát igényel, és ilyenkor bevallom, szoktam pornókat böngészni. Nem hívnám ezt erotikus regénynek, mert története nincs, és én jobb szeretem az erotika jelzőt meghagyni az olyan írásoknak, ahol nem csak a szexen van a hangsúly.

Ez a kis rövid kötet leginkább éjszakai unaloműzőnek készült, de valahogy nekem ott sem nagyon bizonyított. A kivitelezés ötletes, hiszen itt az olvasó választhatja ki a saját kalandját, és tudom, hogy ez újdonságnak számíthat a magyar piacon (kiadott könyvben még nem találkoztam ilyennel), de az erotikus válaszd a saját utad típusú történeteknek külön weboldala is van, és már elég régóta léteznek. (És igen, belefutottam már ilyen történetben az internet rengetegében.) Szóval mivel engem nem nyűgözött le ez az újfajtasága, így nem nyert ezért plusz csillagot.

Nem a legrosszabb könyv ez a világon − bár nem mondanám, hogy megéri az árát −, de kifejezetten egyszer olvasható, mert nem használja ki rendesen a saját egyediségének kereteit. Egy átlagos válaszd a saját utad történetben több fajta úton haladhatunk, és nagyon másfajta történeteket kaphatunk, és többször választhatunk, ez lenne a fő lényege az egésznek. Itt jobban megvan kötve az olvasó keze, bármit választunk az elején, ugyanoda lyukadunk ki, és egy pár kör után rájövünk, hogy nincs itt mégsem akkora szabadság, mint egy ilyesfajta történetbe kéne lennie. Amondó vagyok, az írónő jobban járt volna, ha ír pár novellát és egy kötetbe összefoglalja, mert akkor legalább azt kapja az ember, amit elvár.

A másik nagyon zavaró tényező az volt, hogy ez egy pornó könyv, és mint tudjuk, a pornó furcsa is lehet. Legalábbis nekünk. Mert az alapszabály, hogy mindenkinek más dolgok pedzegetik az érdeklődési körét, amikről az ember nyíltan nem igazán beszél mindenkinek, de a neten sok mindent megtalál, ahol nem kell furcsának éreznie magát. Na már most persze, hogy vannak nagyon durva szexuális dolgok, amik veszélyesek, etikátlanok és a többi, de ami csak nekünk fura, mert nekünk taszító, azt nem kéne leszólni. És persze, mondhatjuk azt, de hát ez csak egy erotikus fantázia, nem kell az írónak mindenkinek megfelelni, és ez igaz is. Mégsem kell pont egy pornó történetben leszólni valakinek a szexuális dolgát, főleg amitől annyira sztereotipnek és bántónak tűnik az írónő. Úgy gondolja, hogy heteroszexuális férfi nem élvezhet anális szexet, és ezt ezzel a gyönyörű mondattal bizonyítja, ha az olvasó úgy dönt, hogy belemegy:

"Na neee! Megbolondultál??? Ki van zárva! Szégyelld magad!"

És akkor elérkeztünk ahhoz a részhez, ahol a női olvasó kipróbálhatja nővel is az egyéjszakás kalandot. Ennek először külön örültem, mert végre nem kellett szembenéznem azzal, hogy sokan a heteroszexualitást tartják az egyetlen elfogadható normának. Aztán ez az öröm el is tűnt, ahogy elolvastam azt a bizonyos szex jelenetet: tipikus sztereotip leszbikus pornó, ahol a nők finomak, lágyak puhák, míg a férfiak durvák. Amivel alapjáraton nem lenne baj, de már annyiszor olvastam ezt a klisét, hogy a hajamat tépem tőle, de ami igazán zavart az az írónő megjegyzése:

"Lehet, hogy lefeküdtél egy nővel, és még élvezted is, de arról szó sincsen, hogy mostantól átálltál a másik oldalra…"

Persze, mindenki magát címkézik, ahogy jólesik neki, de bármilyen médiában különösen káros az az ábrázolás, hogy nem létezik biszexualitás. És ha a főhős annyira ráélvezett erre a nőre, ahányszor ezt az író leírta, nagyon kétlem, hogy hetero lenne… Ettől és ahogy az egyéb szexuális dolgokat kezeli, úgy jött le nekem, hogy az író inkább csak szeretne minél több embernek eleget tenni, és átsüt mögüle, hogy ő miket utál és vet meg, amivel viszont pont az ellenkező hatást éri el, mint szeretne.

Ha már inkább a szexen lenne a hangsúly, akkor kicsit több szexualitásra és forróbb hangulatra számítottam. Mivel karakterizálás és semmiféle történet nincs, ezért unalmas volt olvasni, ahogy a főhős tétovázik, mire eljut egy olyan pontra, ami a kötet lényege lenne. És… hát fogalmazzunk úgy, olvastam ennél érzékibb leírásokat is. A fogalmazás elég egyszerű, a szex jelenetek pedig enyhén összecsapottak, valahogy úgy érzem, hogy az írónő egy-két délután alatt összehozta ezt.

Összességében nem egy rossz regény, akinek újdonság az interaktív erotikus történet, még élvezheti is, de vannak ennél sokkal jobb minőségű sztorik is.

Kedvenc karakter: -

Ami kifejezetten tetszett: az ötlet, és hogy egyáltalán kiadtak ilyet itthon

Ami nem tetszett:az enyhén sértő részek, nem használja ki a műfaj adottságait

A történet: 3/5 pontból

A karakterek: -/5 pontból

A borító: 4/5 pontból

Kiadó: Libri

Kiadás dátuma: 2014. (eredeti: 2014. február 27.)

Oldalszám: 232 oldal

Honnan: kölcsön

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril

V. C. Andrews: Virágok a Padláson

Hogy akadtam rá: Mivel fura érdeklődési köröm van, sokszor belebotlottam ebbe a könyvbe, végül egy német lány javasolta, hogy olvassam el (egyezik az ízlésünk), mivel úgy gondolta, hogy imádnám. Úgy általában az egészről: Adott nekünk a Dollangager család, akik abszolút tökéletesek. Ott van Corrine, a gyönyörű anya, Christopher, a szerető család apa, ifjabbik Christopher, az okos báty, Catherine, a főhősünk, aki balerina akar lenni, és két kisebb iker Cory és Carrie. Igen, a család, mint látjuk imádja a C betűs kezdőneveket. Mind gyönyörűek, mind szőkék és kék szeműek, a szomszédok Dresden babáknak hívják őket, irigylésre méltó életük van. Ha anyuci egy kicsit túl sokat is törődik a külsejével, ugyan mi az, hiszen szeret itt mindenki mindenkit. Ám egy napon a családfő autóbalesetben meghal, és innentől kezdve a tökéletes családi idill megtörik. Édesanyjuk picit összeomlik, de hát ez várható is, végül a szüleihez fordul, és sok-sok levél után a vonakodó nagyszülők készek arra, hogy b

J. M. Barrie: Pán Péter

Hogy akadtam rá: Egyszer volt, hol nem volt sorozat rajongója vagyok és ott beleszerettem Pán Péterbe. Úgy általában az egészről: „Nem létezett náluk boldogabb család, amíg meg nem érkezett Pán Péter.” Ilyen és hasonló baljóslatú mondatok tűzdelik a szöveget, míg megismerjük az átlagos, angol családot, Darlingékat. Nincs túl sok pénzük, a felnőttek házassága nem éppen szerelmen alapul, de van három gyerekük, akik nagyszerű képzelőerővel rendelkeznek. Mrs. Darling, miközben a szokásos anyai teendőket végzi és rendbe teszi esténként a gyermekei elméjét, Wendy, egyetlen lánya képzeletében meglát egy fura nevet, Pán Péterét. Bár a gyerekek váltig állítják, hogy sosem látták Pétert, és a szülők megrögzötten hiszik, hogy ez valami kiskori képzelgés, mégis Mrs. Darling, mintha maga is emlékezne Péterre. Aztán egyik este megjelenik egy levelekbe öltözött fiú, és szerencsétlenül elveszti az árnyékát, amit végül Wendy segít neki visszarakni. Péter, mivel annyira lenyűgözi a lány, ú