Ugrás a fő tartalomra

Top 10: Kedvenc romantikus regény

Mostanában megrögzötten néztem, hogy mely posztokra van kereslet, és valamilyen úton-módon a régi Top 10 romantikus könyves listám időről-időre előkerül a legolvasottabb bejegyzések közé. Ezért felötlött bennem az a gondolat, hogy írok egy újabb posztot, de most mindenféle kategória szerint (a többi kategória később várható), és ezt ám frissíteni is fogom, ahogy változik. (Mert most ahogy ránéztem a régi listámra, elszörnyedtem, hiszen a sorozatok folytatásai eléggé lerontották a színvonalat.) Előre leszögezem, hogy klasszikus és szépirodalmat nem teszek fel listákra, mert nem egy kategória a szórakoztató irodalommal, így tehát a legjobb romantikusok között persze, hogy ott van számomra az Üvöltő szelek, de a végén a klasszikusok kilöknének minden modern regényt. :)

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2014. február 17.)

10. Victoria Schwab: Az Archívum (ifjúsági, 3 részes sorozat)
Minden testnek van egy története, egy képsorozat, amelyet csak a Könyvtárosok olvashatnak. A halottak a Történetek, nyugvóhelyük pedig az Archívum. Papi először négy éve hozta el ide Mackenzie Bishopot, amikor a lány még csak egy rémült, de elszánt tizenkét éves volt. Most azonban Papi halott, helyét pedig Mac vette át: könyörtelen Őrzővé lett, akinek feladata megakadályozni a gyakran erőszakos Történetek felébredését és menekülését. A holtakat nem zavarhatják az Archívumban, valaki azonban mégis szándékosan megmásítja a Történeteket és fontos fejezeteket töröl ki. Hacsak Mac össze nem rakja a megmaradt darabokat, még maga az Archívum is darabokra hullhat.

9. Dia Reeves: Slice of Cherry (angol, ifjúsági)

Kit és Fancy Cordelle a legjobbféle testvérek: legjobb barátok, elmondanak egymásnak mindent, és mindenben együtt vesznek részt. A hírhedt Csontfűrészes Gyilkos lányaiként Kit és Fancy hozzászoktak ahhoz, hogy kívülállónak érezzék magukat, és ez nekik pont jó. De Porteróban, ahol a furcsa és a vad dolgok szabadon garázdálkodnak, a Cordelle nővérek nem a legfurább és nem is a legveszélyesebb lények a környéken.

Nem meglepő, amikor Kit és Fancy beadják a derekukat a legsötétebb vágyuknak – hogy öljenek. Ami vagdosással és összevarrással kezdődik, gyorsan sorozatgyilkosságba torkollik. Persze, a nővérek nem ölnek meg akárkit, csak azokat, akik tényleg megérdemlik. De a lányok tanultak az apjuk hibáiból és tudják, hogy egy apró bizonyíték is lebuktathatja őket. Szóval amikor Fancy egy másik világba vezető ajtóra bukkan, számtalan lehetőség tárul eléjük…

8. Neil Gaiman: Csillagpor (felnőtt)
Neil Gaiman könyve is úgy kezdődik, ahogyan a legjobb történetek általában: egy fiúval, egy lánnyal meg egy beteljesületlen szerelemmel. De aztán egyáltalán nem úgy folytatódik, ahogyan a mesék folytatódni szoktak. Neil Gaiman ezzel a regényével is bebizonyítja, hogy nem véletlenül tartják őt a modern fantasy egyik legnagyobb alakjának.

Falva falva egy aprócska település Angliában. Arról a falról kapta a nevét, amely a falu határában húzódik, és elválasztja az emberi világot a varázslatok birodalmától. Egy hűvös októberi estén a fiatal Tristran Thorn hullócsillagot lát a falon túl a földre zuhanni, és hogy elnyerje a gyönyörűséges Victoria kezét, megígéri a lánynak: elhozza neki a lehullott csillagot. Tristran elindul hát élete nagy kalandjára a falon túli varázslatos világba, amelyet a legfurcsább teremtmények és soha nem látott lények népesítenek be. Hűséges társak, halálos ellenségek várják, és ha Tristran elég kitartó, olyasmit találhat meg, amire egyáltalán nem számított.

7. Amanda Grace: But I Love Him (angol, ifjúsági)
„Néha esténként felkelek és órákon át bámulom a szívet. Arra gondolok, hogyan gyűjtöttem össze a darabkákat a tengerpartról, hogyan ragasztottam össze mindet egy nagy szoborrá. Azon töprengek, hogy Connor érti-e, mit jelent, hogy mindig övé lesz egy darabkám, bármi is történjen. Mindegyik üvegdarab egy darab magamból, amit neki adtam.

 A baj csak az, hogy nem tartottam meg magamnak egy darabkát sem.”

Tizenkettedik év elején Ann mosolygós kitűnő tanuló volt, élsportoló, barátokkal és egy fényes jövővel. Aztán találkozott egy Connor nevű bajos fiatalemberrel. Csak a lány tudja meggyógyítani a fiú lelki sebeit, és csak Connor tudja azt éreztetni, hogy Ann-t szeretik – hogy valakinek szüksége van rá. Ann nem emlékszik arra a sorsdöntő pillanatra, amikor minden megváltozott, amikor mindent feladott, csak hogy a fiúval lehessen, de mire eljön az érettségi ideje, az élete egy veszélyes kötéltánccá válik. Egy hiba beindíthatja Connor dühét, értelmetlen, kegyetlen szavak áradatát és erőszakot vonva maga után, ami mindent – és mindenkit – elpusztít.

A megrázó visszaemlékezések elénk tárnak egy szívszaggató szerelmi történetet, ami borzalmasan rossz útra tért.


6. Lisa Schroeder: I Heart You, You Haunt Me (angol, ifjúsági)


A lány találkozik a fiúval.
A lány elveszíti a fiút.
A lány visszakapja a fiút…

… úgy ahogy.

Ava nem látja és érintheti őt,
hacsak nem éppen alszik.
Nem hallhatja a hangját,
kivéve a halk suttogásként a fejében.
A legtöbben azt hinnék, megőrült, de a lány tudja, hogy a fiú itt van.

Jackson.
A fiú, akiről Ava azt hitte, hogy az egész életét vele tölti majd.
Visszatért az élők sorába,
mert az igaz szerelemnek semmi nem szabhat határt.


5. Ann Redisch Stampler: Where It Began (angol, ifjúsági)

Gabby Gardiner egy kórházi ágyban ébred és úgy néz ki, mint egy elrettentő poszter a részeges vezetés veszélyeiről – és nincs egyetlen emléke sem arról a balesetről, ami ide juttatta. De amire emlékszik, nyersen és szarkasztikusan, az az év, ami  balesethez vezetett.

Ahogy Gabby leírja az átváltozását Láthatatlan Lányból Trendi Lánnyá, Aki Billy Nash-sel jár (vagyis A Legkívánatosabb Fiúval), el kell töprengenie azon: Billy miért zárkózik el tőle hirtelen? Mit tudnak az osztálytársai, amit Gabby nem? Ki volt aznap éjjel a kocsiban? És miért Gabby lett a bűnbak?

Ahogy elemzi az életét, Gabby kezd rájönni, hogy a népszerűsége annyira mámorító volt, mint amennyire morálisan bonyolult… és hogy semmi sem az, aminek hitte.



4. Tabitha Suzuma: Forbidden (angol, ifjúsági)

A lány szép és tehetséges – tizenhat éves, még sosem csókolózott. A fiú tizenhét éves, jóképű és fényes jövő áll előtte. És most szerelmesek lettek egymásba. De… testvérek.

A tizenhét éves Lochan és a tizenhat éves Maya mindig is inkább barátoknak vélték egymást, mint testvéreknek. Együtt vették át az alkoholista, kóbor anyjuk helyét, hogy a három fiatalabb testvérükről gondoskodjanak. Mint pótszülők, Lochannak és Mayának hamar fel kellett nőniük. És a stressz – és ahogyan teljesen megértik egymást – szintén közelebb hozta őket, mint ahogy két testvér általában lenne. Olyan közel, hogy ténylegesen szerelmesek lettek. A titokban tartott románcuk gyorsan mély, elkeseredett szerelemmé növi ki magát. Tudják, hogy a kapcsolatuk rossz, és hogy nem folytathatják. És mégis nem tudják abbahagyni, ami ennyire elképesztően jó érzés. Ahogy a regény egy bizonytalan és sokkoló végkifejlet felé közeleg, egy dolog biztos csak: egy ilyen romboló szerelemnek nincs boldog befejezése.


3. Amy Reed: Crazy (angol, ifjúsági)

Connor tudja, hogy Izzy sosem fog úgy belé szeretni, ahogyan ő a lányba. De valahogy belépést nyert Izzy őrült, izggalmas világába és a legbizalmasabb barátja lett.

De ahogy egyre közelebb kerülnek egymáshoz, Connor rájön, hogy Izzy ha élénk, akkor túl élénk, ha mélyen van, akkor túl mélyre zuhan. És a viharos energia, amitől a lány sugárzik, egyre sötétebb helyre taszítja.

Ahogy Izzy viselkedése egyre változékonyabb lesz, Connor egyre kétségbeesettebben akarja megállítani, nehogy tönkre tegye magát. Tudja, hogy lehetetlen megmenteni Izzy-t a fájdalomtól... de mi van, ha senki más sem tud segíteni rajta?

2. Tonya Hurley: The Blessed (angol, ifjúsági, 3 részes sorozat)
Mi lenne, ha a mártírok és a szentek köztünk élnének? Mi lenne, ha azt mondanák, te is egy vagy közülük?

Ismerkedj meg Agnesszel, Ceciliával és  Lucy-val. Három eltévelyedett lány, akik mind keresnek valamit. De amire rábukkannak, az minden hiten túlmutat.

1. Ellen Hopkins: Impulse (angol, ifjúsági, 2 részes sorozat)

„Van, amikor nem ébredsz fel. De ha igen, akkor tudod, hogy soha semmi nem lesz ugyanaz.”

Három élet, három különböző út ugyanahhoz a helyhez: Aspen Springshez, egy elmegyógyintézethez azoknak, akik megkísérelték a végső tettet – az öngyilkosságot.

Vanessa gyönyörű és okos, de a titkok, amiket rejteget, a pengéhez vonzzák.

Tony miután szörnyű gyerekkort élt át, csak a gyógyszereken keresztül talál nyugalmat.

És Connernek külsőre tökéletes élete van. De áss egy kicsit mélyebbre, és egy fiút találsz, aki folytonos harcban áll a szüleivel, az életével és önmagával.

Egy pillanatban mind úgy döntöttek, hogy elég volt. Megfogták a pengét, a gyógyszeres dobozt, a pisztolyt – és megpróbáltak mindennek véget vetni. Most kaptak egy második esélyt, és talán egymás segítségével rátalálhatnak egy jobb életre vezető úthoz – de csak akkor, ha erősek lesznek és leküzdik a démonjaikat, amik idehozták őket.

Megjegyzések

  1. Egyet nem értek: hol van Sarah Dessentől a Tökéletes (The Truth About Forever) című könyv? Nekem személyes kedvencem, ha még nem olvastad, meleg szívvel ajánlom! (Bocs, de olyan népszerű és hatalmas ez a blog - irigyellek ;) -, hogy nem tudok megnézni rajta minden egyes kritikát...) Majd írd meg nekem, hogy tetszett (pl.: az egyik blogomra, mert e-mailt nem szeretnék kiírni), vagy írj róla kritikát! Várom. :)

    VálaszTörlés
  2. @Crazy Tiny: Nem személyes, de nem fogok Sarah Dessent olvasni, legalábbis eddig nem találtam olyat, ami érdekelne tőle. Tudom, hogy Top 10 romantika a poszt címe, de ezek olyan Gigis romantikák, pl. az egyikben már halott az egyik fél, vagy pedig egészségtelen, abuzív kapcsolatokról szólnak, esetleg fantasy. Ha egyszer legyűröm a csak romantikus könyvek iránt érzett viszolygásom, akkor lehet belevágok. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril

V. C. Andrews: Virágok a Padláson

Hogy akadtam rá: Mivel fura érdeklődési köröm van, sokszor belebotlottam ebbe a könyvbe, végül egy német lány javasolta, hogy olvassam el (egyezik az ízlésünk), mivel úgy gondolta, hogy imádnám. Úgy általában az egészről: Adott nekünk a Dollangager család, akik abszolút tökéletesek. Ott van Corrine, a gyönyörű anya, Christopher, a szerető család apa, ifjabbik Christopher, az okos báty, Catherine, a főhősünk, aki balerina akar lenni, és két kisebb iker Cory és Carrie. Igen, a család, mint látjuk imádja a C betűs kezdőneveket. Mind gyönyörűek, mind szőkék és kék szeműek, a szomszédok Dresden babáknak hívják őket, irigylésre méltó életük van. Ha anyuci egy kicsit túl sokat is törődik a külsejével, ugyan mi az, hiszen szeret itt mindenki mindenkit. Ám egy napon a családfő autóbalesetben meghal, és innentől kezdve a tökéletes családi idill megtörik. Édesanyjuk picit összeomlik, de hát ez várható is, végül a szüleihez fordul, és sok-sok levél után a vonakodó nagyszülők készek arra, hogy b

J. M. Barrie: Pán Péter

Hogy akadtam rá: Egyszer volt, hol nem volt sorozat rajongója vagyok és ott beleszerettem Pán Péterbe. Úgy általában az egészről: „Nem létezett náluk boldogabb család, amíg meg nem érkezett Pán Péter.” Ilyen és hasonló baljóslatú mondatok tűzdelik a szöveget, míg megismerjük az átlagos, angol családot, Darlingékat. Nincs túl sok pénzük, a felnőttek házassága nem éppen szerelmen alapul, de van három gyerekük, akik nagyszerű képzelőerővel rendelkeznek. Mrs. Darling, miközben a szokásos anyai teendőket végzi és rendbe teszi esténként a gyermekei elméjét, Wendy, egyetlen lánya képzeletében meglát egy fura nevet, Pán Péterét. Bár a gyerekek váltig állítják, hogy sosem látták Pétert, és a szülők megrögzötten hiszik, hogy ez valami kiskori képzelgés, mégis Mrs. Darling, mintha maga is emlékezne Péterre. Aztán egyik este megjelenik egy levelekbe öltözött fiú, és szerencsétlenül elveszti az árnyékát, amit végül Wendy segít neki visszarakni. Péter, mivel annyira lenyűgözi a lány, ú