Ugrás a fő tartalomra

Cressida Cowell: How to Cheat a Dragon's Curse (Így cselezd ki egy sárkány átkát)

Hogy akadtam rá: Az első részből van film.

Sorozat: Az Így neveld a sárkányodat 4. része.

Úgy általában az egészről: Beköszöntött a tél, így a sárkányok hibernálták magukat, mégis az ifjú kalóztanoncoknak ez nem ok a pihenésre: nagy megmérettetés áll előttük, síelve kell vadászniuk. Természetesen a hősünk, Hablaty (Hiccup) nem éppen az az izmos viking, és bár nem olyan szörnyű vadászásban, mint Halvér (Fishlegs), mégis megszánja szerencsétlen madarakat és direkt lő mellé, úgy is megszokta, hogy az egész törzs lenézi, hiába ő lesz majdan a következő törzsfőnök. Viszont valami történik Halvérrel, valami, amire senki nem tudja a magyarázatot, ám talán köze van ahhoz, hogy az előző kötet végén megharapott valakit egy halálos mérgű sárkány. Vajon Halvér meghal, vagy Hablatynak sikerül megmentenie?
A harmadik rész függővége után nagy izgalommal vettem kezembe a kötetet – és igen, gyerekmesét olvasok, mert most semmi más nem megy le –, és Cowellben nem csalódtam, hozta a színvonalat. Ugyanaz az elbűvölő világ, könnyed humorral és izgalmas kalandokkal, amiben ott rejtőzik egy halom morális tanulság.

Hablaty tényleg egy minta szereplő, és imádnám, ha ifjúsági regényekben is találkoznánk ilyenekkel. Ténylegesen kilóg a többiek közül, nem szép, nem izmos, ráadásul szerencsétlen is, és ott a nagy nyomás, hogy meg kell felelnie a törzsfőnöknek, hiszen övé lesz majd a vezetés szerepe, mégis mindenki kineveti. Azt hinné az ember, hogy három rész után már kezdik megtanulni a vikingek, hogy az erő nem éppen mindig előre való, és hogy néha gondolkozni is kéne, de hát így nőttek fel, nehezen változik meg a véleményük, tehát a könyv ugyanabban a sémában épül fel, mint a többi. Hablatyot lenézik, történik valami, ő viszont előveszi a bátorságát, az eszét, és a jó szívét és hiába ő ment meg mindenkit, nem kap elismerést.

Itt már előrevetült, hogy talán, talán fog változni valami a történetben, hogy haladunk előre, hiszen amúgy 10 részes lesz a könyvsorozat, nem több. Végre Hablaty apja mintha kezdené felfogni, hogy Takonypóc bizony meg akarja ölni Hablatyot, és hogy talán Hablaty egymaga, a saját módján, felér ahhoz, hogy törzsfőnök legyen, bár én még mindig úgy látom, hogy a vikingeknek kéne felnőnie.

Hablaty az, amiért igazán érdemes olvasni a könyvet, annyi jóság van benne, én pedig tényleg ritkán mondom jó oldalon álló szereplőkre, hogy szerethetőek. Hablaty még mindig az egyetlen, aki tisztelettel bánik a sárkányokkal, a többiek állatoknak gondolják őket, akiket ostoroznak és a többi, és jó volt látni, hogy Hablaty az eszével győzi meg a sárkányokat, hogy segítsenek neki.

Míg sajnáltam, hogy ebben a kötetben Fogatlan szinte alig szerepelt, addig legalább Hablaty és az apja közötti viszony ismét előtérbe került, pár igazán megindító jelenettel.

A főtémája ennek a résznek, hogy a Sorsot meg lehet-e változtatni, látjuk ezt Norber, a Nem Normálisnál, akit soha senki nem játszott még ki a fej vagy írás játékával, kivéve Hablaty. És Norbert azt a tipikus babonás felfogást testesíti meg, hogy ha létezik egy prófécia, akkor az biztos igaz, viszont Hablaty köszöni szépen, ő nem kér ebből, van elég gondja így is, meg sem fordul a fejében, hogy a történetben szereplő jóslat igaz lenne, jól kineveti és racionálisan áll a problémához.

Akad sírós jelenet a könyvben, akad izgalom, és egy apró csavar a végén, amire nem számítottam. Szól az elkötelezett, őszinte barátságról, hiszen Hablatyot nem érdekli, hogy nem vet rá jó fényt, hogy Halvérrel, a fura, beteges árvával járkál ide-oda, ő az, aki igazán megérti, és erre van egy gyönyörű idézet is, amivel zárnám a kritikát:

„Néha csak egy Igaz Barát tudja, hogy mire gondolunk, mikor beszélni próbálunk.
Valaki, aki sok időt töltött velünk, gondosan meghallgat minket, hogy mit is akarunk mondani, és megpróbál megérteni.”

Kedvenc karakter: Hablaty, Fogatlan, Camicazi

Ami kifejezetten tetszett: a világ, a humor

Ami nem tetszett: -

A történet: 5/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 5/5 pontból

Kiadó: Little, Brown Books for Young Readers

Kiadás dátuma: 2010. április 20.

Oldalszám: 272 oldal

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril

V. C. Andrews: Virágok a Padláson

Hogy akadtam rá: Mivel fura érdeklődési köröm van, sokszor belebotlottam ebbe a könyvbe, végül egy német lány javasolta, hogy olvassam el (egyezik az ízlésünk), mivel úgy gondolta, hogy imádnám. Úgy általában az egészről: Adott nekünk a Dollangager család, akik abszolút tökéletesek. Ott van Corrine, a gyönyörű anya, Christopher, a szerető család apa, ifjabbik Christopher, az okos báty, Catherine, a főhősünk, aki balerina akar lenni, és két kisebb iker Cory és Carrie. Igen, a család, mint látjuk imádja a C betűs kezdőneveket. Mind gyönyörűek, mind szőkék és kék szeműek, a szomszédok Dresden babáknak hívják őket, irigylésre méltó életük van. Ha anyuci egy kicsit túl sokat is törődik a külsejével, ugyan mi az, hiszen szeret itt mindenki mindenkit. Ám egy napon a családfő autóbalesetben meghal, és innentől kezdve a tökéletes családi idill megtörik. Édesanyjuk picit összeomlik, de hát ez várható is, végül a szüleihez fordul, és sok-sok levél után a vonakodó nagyszülők készek arra, hogy b

J. M. Barrie: Pán Péter

Hogy akadtam rá: Egyszer volt, hol nem volt sorozat rajongója vagyok és ott beleszerettem Pán Péterbe. Úgy általában az egészről: „Nem létezett náluk boldogabb család, amíg meg nem érkezett Pán Péter.” Ilyen és hasonló baljóslatú mondatok tűzdelik a szöveget, míg megismerjük az átlagos, angol családot, Darlingékat. Nincs túl sok pénzük, a felnőttek házassága nem éppen szerelmen alapul, de van három gyerekük, akik nagyszerű képzelőerővel rendelkeznek. Mrs. Darling, miközben a szokásos anyai teendőket végzi és rendbe teszi esténként a gyermekei elméjét, Wendy, egyetlen lánya képzeletében meglát egy fura nevet, Pán Péterét. Bár a gyerekek váltig állítják, hogy sosem látták Pétert, és a szülők megrögzötten hiszik, hogy ez valami kiskori képzelgés, mégis Mrs. Darling, mintha maga is emlékezne Péterre. Aztán egyik este megjelenik egy levelekbe öltözött fiú, és szerencsétlenül elveszti az árnyékát, amit végül Wendy segít neki visszarakni. Péter, mivel annyira lenyűgözi a lány, ú